CREME DE GRAS
Ez egy finom szverosto vagy likor a legnagyobb kaliberuek kzl. Klnbzik az elozoleg emltett kannabisz fozo brandytol, ami csupn a gyanta feloldsa egy eros italban. Ennek a szverostonek a ksztse valjban fozs nlkl trtnik. A friss kannabisz finom, gyants aromjt s zt teljes egszben megorzi. Nmi tapasztalat utn a szakrto italkszto szre fogja venni, hogy klnbzo tpus fvek hatrozottan klnbzo eszencit klcsnznek a likornek, s hogy ezekbol szverostok szles vltozatt ksztheti el, mindegyiket a sajt jellemzo tulajdonsgaival, ppgy, mint a bortermelo teszi ezt klnbzo szolokkel. s mint a borsz, vgl ksrletezhet is klnbzo italksztmnyek keversvel.
Ez lehet a legfontosabb recept ebben a knyvben. Nem csak az alkoholipar fog millirdokat keresni rajta miutn a marihuna tilalom e rvid idoszaka befejezodtt, de nagy szerepet jtszhat az emberisg tllsben s evolcijban. Most, mi radiklis, fu-szv hippik tudjuk, hogy ha rvehetnnk a szleinket, tanrainkat, fonkeinket, kormnyzinkat, elnkeinket, stb., minden megnyugodna, a hbork befejezodnnek, s a Vznto Korszak fehr felhoknt szllna le rnk. Persze a nehzsg abban van, hogy a valsg merev pillrjeit kapcsolatba hozzuk a hitvny gazzal. Nos, mi hippik, akik igazn azok vagyunk, tudjuk, hogy az t egy egyenes ember szvhez az vegn t vezet. Szval ne felejtsk el meghvni regaput egy italra az nnepekkor (ld. Etikai kommentr <http://www.nexus.hu/balagan/cookbook/keszites4.html>).
Tegynk 60 gramm marihunt (minden rszt felhasznlhatunk) egy egyliteres befottes vegbe. ntsk le a fvet meleg vodkval vagy tiszta szesz s desztilllt vz vagy ktvz (50/50) hasonl keverkvel, hogy az teljesen ellepje. Tegyk r a fedot az vegre, s viszonylag meleg helyen troljuk legalbb t napig. Alkalmanknt ellenorizzk le, hogy az sszes fu el legyen lepve alkohollal. Szurjk le, s tegyk egy vegbe a folyadkot. jra ztassuk be a masszt friss vodkba jabb t napra. Szurjk le a folyadkot, s keverjk ssze az elso szurssel. ntsk le a masszt ezttal desztilllt vagy ktvzzel s hagyjuk zni t napig, de ne tovbb. Az utols napon, melegtsk az veget egy edny forr vzben 45 percig. gyeljnk arra, hogy az veg teteje meg legyen laztva melegts elott. Szurjk le a folyadkot, amg meleg s adjuk hozz a tbbi folyadkhoz. Szurjk le az sszekevert folyadkot egy kp alak papr kvszuron. A folyadkban lvo nagy mennyisgu finom trmelk miatt tbbszr is ki kell cserlni az eldugult filter paprt jjal. Ha brmilyen homlyossg marad a szurt folyadkban, tegyk vegbe s hagyjuk zavartalanul llni krlbell egy htig, amg a sepro le nem lepszik s a felette levo folyadk tiszta nem lesz. Szvjuk le a tiszta folyadkot az ledkrol. Tegyk ezt a folyadkot egy tiszta befottesvegbe enyhn meglaztott fedovel, s melegtsk egy edny forr vzben krlbell 15 percig, vagy amg a folyadk 80 oC-ra nem melegszik. Keverjnk hozz mzet, amg el nem rjk a kvnt dessget. ntsk a folyadkot egy tlcsren t egy tiszta vegbe; minl magasabb s karcsbb az veg, annl jobb. Hagyjuk llni tbb hnapig; minl tovbb, annl jobb. jabb sepro fog lelepedni. vatosan, hogy fel ne zavarjuk az ledket, szvjuk t a tiszta folyadkot egy tiszta vegbe. Lssuk el Creme de Gras cmkvel. Ez krlbell 50-60 fokos. Ebbol egy-kt plinks pohrnyitl mg nem fogunk bergni, de ha vrunk kb. 15 percig, garantlt, hogy bellunk tole.
|