MAJOON CUKORKA
A majoon nha cukorka formjt veszi fel. Egy ilyen receptet adott Dr. O’Shaughnessy-nek a bartja, Ameer.
120g sidhee-t, s ugyanilyen mennyisgu ghee-t tegynk bele egy agyagednybe, adjunk hozz fl liter vizet, s az egszet fasznen melegtsk. A keverket llandan kevergessk, amg a vz el nem forr, ami az olvasztott vajnak az edny falrl jvo sercego hangjrl tudhat. Ekkor vegyk le a keverket a tuzrol, prseljk t egy ruhn, amg meleg–ezltal a kender aktv s sznezo anyagainak olajos oldatt kapjuk–s a leveleket, rostot, stb. ami a ruhn marad dobjuk el.
A zld olajos oldat hamar vajas masszv szilrdul, s ekkor kzzel jl meg kell mosni tiszta vzzel, addig, amg a vz elsznezodik. A sznezoanyagot s egy kivonhat anyagot gy eltvoltunk, s egy nagyon halvnyzld, egyszeru kenocs llag massza marad. A mosvizet el kell dobni: Ameer azt mondja, hogy ez mrgezo s sszeszortja a torkot, nagy fjdalmat s nagyon kellemetlen s veszlyes szimptmkat okoz.
Ekkor vegynk 1 kil cukrot, adjunk hozz egy kis vizet s tegyk bele egy cserplbasba a tuz fl. Amikor a cukor felolddik s habzik, adjunk hozz fl liter tejet; suru hab kpzodik, amit el kell tvoltani; idorol idore tejet s egy kis vizet kell hozzadni, s a forralst krlbell egy rig folytatni s az oldatot vatosan keverni, amg nem lesz belole ragads tiszta szirup, ami hideg felleten megszilrdul; hozzkevernk 120g finom port napon szrtott friss tejbol, vgl hozzadjuk az elksztett kendervajat s nhny percig folytatjuk a gyors keverst. Nhny csepp rzsaolajat gyorsan rspriccelnk, s a keverket az ednybol egy lapos hideg tlra vagy lapra ntjk. A massza azonnal hg stemnny szilrdul, amit kis cukorka alak darabokra osztunk. Az gy kszlt anyagot ngy rpirt ruljk; egy drachma sly elbdt egy kezdot; hrom drachma egy tapasztalt hasznlt: az ze des s az illata nagyon kellemes.
|