BHANG
A bhang kifejezés általában a termős növény nagyobb leveleire és magtokjaira vonatkozik szárak nélkül. Ezeket subjee vagy sidhee néven is ismerik. A bhang egy ezekbol az anyagokból tej (néha víz) kombinációjával és ízesítokkel Indiában készített bódító (alkoholmentes) ital neve is. India némely részében ezt az italt hasisnak hívják. A recept egyik tartománytól a következoig változik. A következo két recept W.B. O’Shaughnessy: On the Preparation of the Indian Hemp, or Gunjah címu könyvébol való, újranyomatva a Transactions of the Medical and Physical Society of Bengal, 1838-40 –ból.
A Sidhee-t, subjee-t, és a bhang-et (szinonímák) vízzel italként használják, ami így készül. Körülbelül három tola súlyú, 540 troy grains, bhang-et alaposan megmosunk hideg vízben, majd porrá törjük, összekeverjük feketeborssal, uborka és dinnyemaggal, cukorral, negyed liter tejjel, és azonos mennyiségu vízzel. Ezt elégségesnek tartják, hogy egy hozzászokott embert elbódítson. Kezdonek fele mennyiség is elég. Ezt az összetételt foleg a jobb osztályból való mohamedánok használják.
Egy másik recept így szól:
Ugyanilyen mennyiségu sidhee-t megmosunk és ledarálunk, feketeborssal összekeverjük és 1 liter hideg vizet hozzáadunk. Ezt egy hajtásra megisszuk. Ez a kedvenc itala azoknak a hinduknak, akik ezt a bunt gyakorolják, különösen a radzsputana katonaságé.
Bármelyik italtól ezek közül a bódulat fél órán belül bekövetkezik. A mámor majdnem mindig a legvidámabb fajta, az egyén táncra és dalra fakad, nagy étvággyal ételt eszik, és afrodiziákus örömöket élnek át. A veszekedo természetu embereknél megesik, mint várható, a természetes hajlamuk súlyosbodása. A mámor körülbelül három órán keresztül tart, amikor bekövetkezik az alvás. Hányinger vagy gyomorbetegség nem lép fel és a belekre sincs semmilyen hatással; másnap enyhe szétszórtság és a szemek erezettsége tapasztalható, de nincs más feljegyzésre méltó szimptóma.
A könnyen feldolgozható és potens bhang típusú ital készítésére egy modern megközelítést az író is kigondolt.
|